Křupavý domácí kmínový chleba (v pekárně zadělaný, v troubě pečený)
Potřebné ingredience
330ml vlažné vody, 1 lžíce (jablečného) octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá ČL soli, 250g hladké mouky, 350g celozrnné mouky (dávám půl na půl žitnou s pšeničnou, anebo žitnou se špaldovou, anebo prostě nějakou, jaká je zrovna doma - používám "celozrnné jemně mleté" Bio mouky z Alberta), 3-4 lžičky kmína (prostě sypnu hrstičku), 2 lžičky (třtinového) cukru, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
Postup přípravy
Postup:
1. Do nádoby DP dát suroviny v pořadí, jak jsou uvedeny, zapnout program těsto. Můj trvá hodinu a půl, ale pak ještě nechám těsto kynout dál, až vyplní nádobu.
2. Na pomoučeném vále uválet bochánek, přendat na plech vyložený pečicím papírem a nechat ještě kynout (když se to šupne do trouby hned, tak chleba po obvodu praskne, jako se to stalo mi, protože už jsem holt neměla čas - ale chuťově to samozřejmě nevadí).
3. Bochánek pomašlovat posolenou vodou (cca 2 špetky na 1 dcl vody) a ještě pokmínovat.
4. Péct na 150 stupňů cca hodinu. Po půl hodině pečení a ještě úplně na konci jsem znova potřela chleba slanou vodou, kůrka je pak moc dobrá.
Bez potření slanou vodou, na které mi dala tip kamarádka, to vážně není ono. Akorát tím kmínem jsem to sypala skutečně úplně zbytečně :-))).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé